Clownerie Workshop

Ontdek de clown in jezelf!
De clown is een uniek wezen en beleeft de wereld op een eigen karakteristieke wijze. De clown speelt wat die denkt, voelt of wil. En aangezien de clown JA zegt op iedere situatie en ontmoeting, vindt die door een specifieke logica unieke clownsoplossingen. Hier ontstaat in onbevangenheid humor, waarmee de andere zich kan identificeren en zich kan laten raken.
Contact maken is een sleutelbegrip. De aandacht gaat naast jouw leerproces ook naar het  groepsgebeuren. Clown- en speltechnieken maak je je eigen in een creatief groeiproces.

Of: Faal met plezier!

De kunst van het falen, faal met plezier! Bij clowns hoort het mis te gaan! In deze workshop accepteren en kijken we hoe je als clown het best kan omgaan met falen. De kracht van de clown schuilt in zijn falen. Via speelse opdrachten gaan we op zoek naar onze kwetsbaarheid. We leren met plezier de mist in gaan. We durven risico’s nemen en op onze bek te gaan. We gaan het onbekende tegemoet en zetten de angst om te falen om in een spannende nieuwsgierigheid naar wat er komt. Faalangst wordt faalplezier!
Ontdekken dat fouten maken mag en geeft veel ruimte en spelplezier.

Hoe kunnen we genieten van onze eigen belachelijkheid? Door het te aanvaarden én er mee te spelen. Kortom, in deze workshop doen we het vooral niet te goed! We doen onszelf een plezier en gaan zoveel mogelijk de fout in. ‘Foute momenten‘ zijn momenten waar om gelachen kan worden. De clown in ons maakt daar dankbaar gebruik van. Fouten en mislukken zijn de hilarische fundamenten van een
clown.

Of Van klacht naar klucht naar kracht!…

Wat doet ons lachen? Wat doet ons wenen? Waardoor worden we geraakt? We lachen met de onhandigheid, de domheid, de hardleersheid van de clown. We wenen met zijn onmacht, zijn falen, zijn moed om het steeds maar weer te proberen (en dat gaat van kwaad naar erger), zijn onschuld, zijn onzekerheid. En we lachen ook met zijn fysieke verschijning: zijn te grote voeten, te grote broek, het piepkleine valiesje, zijn flaporen, zijn kolossale buik, … Deze worden meestal niet aanzien als positieve eigenschappen. De clown toont zijn mislukkingen, beperkingen, onvolmaaktheden en hij vergroot ze uit. Van een ‘klacht’ maakt hij een ‘klucht’. En hierin zit een grote kans tot transformatie. Want in de klacht zit een potentieel aan groeikansen. Niet ondanks maar dankzij mijn onzekerheid, mijn onmacht, mijn flaporen, mijn hardhorigheid … m.a.w. mijn handicaps, groei ik. De clown leert mij, dat in het ‘probleem’ het zaad ligt van een gelegenheid om te groeien.

De docente

Griet Spanhove is actrice, regisseuse en theaterdocente. Ze werkte twaalf jaar als ziekenhuisclown in West-Vlaanderen. Zij regisseert en begeleidt (semi-)professionele en amateurgezelschappen in de
theaterwereld. Ze doceerde aan het DKO in Izegem en Oostende en geeft trainingen in drama, toneel en clownerie. ‘Het werken vanuit de mens’ en ‘ieder zijn creatieve authenticiteit’ staan in haar werk centraal. Ze laat zich inspireren vanuit verschillende opleidingen, maar vooral vanuit Jacques Lecocq  bewegingstheater en de Michael Chekhov methode, een opleiding die ze volgde in Amerika en in Europa.

Lesgever: Griet Spanhove
Plaats: Art’Iz, kunstacademie regio Izegem, Kruisstraat 13, 8870 Izegem

Sessies: 10u-12u en 13u30-15u30
Aantal deelnemers: max. 20