Mantle of the Expert

Wat is MoE?

Mantle of the Expert benadert leren en onderwijzen vanuit ‘verbeeldend onderzoek’. Het is een vorm van procesdrama waarbij drama als leermiddel wordt ingezet. Het doel is eindtermen en ontwikkelingsdoelen op een geïntegreerde wijze te realiseren en daarbij het eigenaarschap van de leerling, de intrinsieke motivatie en een onderzoeksgerichte houding te stimuleren en te valoriseren.

In de jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkelde prof. Dorothy Heathcote MBE (1926-2011) de methodiek tijdens haar werk aan de Universiteit van Newcastle in het Verenigd Koninkrijk. Het basisidee van MoE is dat leerlingen hun schoolcurriculum afwerken alsof ze een groep experten zijn: ze kunnen wetenschappers in een laboratorium zijn, archeologen die een tombe uitgraven, een reddingsteam tijdens een natuurramp… Samen met de leerkracht creëren ze een fictieve wereld waarin ze zelf gecast worden als een team van experten dat voor een (denkbeeldige) klant werkt die hen een commissie of opdracht geeft. Aan die commissie kunnen een heleboel leeractiviteiten gekoppeld worden.

Bob Selderslaghs deed een doctoraatsonderzoek naar wat de methode kan betekenen in kunsteducatieve settings. Hij ontwikkelde de methode MoE 2.0 die een gezonde balans mogelijk maakt tussen het artistieke proces en product in kunsteducatie. Op die manier kan MoE niet enkel als leermiddel, maar ook als leerdoel worden ingezet. 

De lesgever:

Bob Selderslaghs (1973) is doctor in de kunsten en werkt als teaching artist en onderzoeker in drama-educatie. Hij studeerde in 1996 af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen als Meester in de dramatische kunst en ging meteen aan de slag als acteur in het theater en voor de televisie. Hij combineerde zijn artistiek werk steeds met artistiek-pedagogische activiteiten: hij gaf les in het deeltijds kunstonderwijs, het kunstsecundair onderwijs en de kunsteducatieve sector. In 2001 behaalde hij zijn aggregaatsdiploma aan de Hogeschool Antwerpen. Van 2008 tot 2018 was Bob coördinator van de Specifieke Lerarenopleiding drama aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en doceerde hij er verschillende vakdidactieken. Momenteel coördineert hij er de masterproeven van de Educatieve Master Muziek en Podiumkunsten. Bob publiceerde verschillende artikels en boeken over (domeinoverschrijdende) initiatie en over Mantle of the Expert: de dramatische onderzoeksbenadering van leren en onderwijzen die hij sinds 2017 intensief onderzoekt. In 2022 promoveerde hij met het proefschrift “MoE 2.0 – Mantle of the Expert: van verbeeldend onderzoek tot artistiek product in kunsteducatie”. Bob is co-voorzitter van de onderzoeksgroep CORPoREAL.

Lesgever: Bob Selderslaghs
Plaats: Art’Iz, kunstacademie regio Izegem, Kruisstraat 13-15, 8870 Izegem

Sessies: 10u tot 12u
Aantal deelnemers: 20