Kunstenares te gast Lieze De Middeleir

Wanneer je een afbeelding van de wereld creëert, ontstaat er iets buitengewoons: een nieuwe wereld. Het is een spanningsveld tussen de wereld en de afbeelding, en bij uitbreiding de grijze zone tussen de reële wereld en de kunstwereld die Lieze de Middeleir intrigeert. De afgietsels en readymades in het werk visualiseren de verbinding met de realiteit. Van zodra iemand de stukjes realiteit opmerkt en ze met betekenis verbindt, wordt het plots duidelijk dat het universum van het kunstwerk begonnen is.

Bouwwerven en het menselijk lichaam zijn thema’s die de rode draad door vormen door de verschillende reeksen van Lieze de Middeleir. Zo hebben de sculpturen in de reeks White bodies geen vaste sokkel of opstelling. Ze reizen rond en eisen ongevraagd een plek op in de openbare ruimte. Elke ruimte kan dienen als sokkel, de compositie kan steeds opnieuw worden opgebouwd. Er ontstaat een contrast tussen de standvastigheid van de sculptuur en de vergankelijkheid van de actie. De witte, fragiele objecten komen terecht in de harde omgevingen van de bouwwerven. Visueel kan het contrast niet groter, de omarming van het tijdelijke hebben de sculpturen en de omgeving gemeenschappelijk.

In 2018 behaalde Lieze de Middeleir haar master in de vrije kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Kort daarna startte ze haar eigen atelier, waar ze sindsdien bijna dagelijks heen gaat. Wat begon met vier schragen en twee houten platen is ondertussen een uitgebouwd atelier met een plek om te lassen, was te smelten, plaats voor alle gipsen afgietsels en posters van jonge kunstenaars. In haar werk staan klassieke thema’s uit de beeldhouwkunst centraal en ook in de uitvoering ervan merk je het respect voor de discipline, op een geheel eigen manier.

Tenzij de lezing neemt Lieze jullie mee naar het hart van haar artistieke praktijk: sculpturen en afgietsels, betekenisgeving van de toeschouwer, de rol van foto’s en vooral veel liefde voor mensen en bouwwerven.

Lesgever: Lieze De Middeleir
Plaats: AHA!, Tientjesstraat 4, 8530 Harelbeke

Sessies: 14u tot 15u30
Aantal deelnemers: 40