Relatieve notennamen in de pianoles

Noten alleen hebben weinig betekenis, alleen betekenis in verhouding tot elkaar. Het is daarom belangrijk bij het geven van pianoles het gevoel te kweken voor de functie van een noot in het verband met andere noten. Volgens muziekpedagoog Edwin Gordon is de beste manier daarvoor om te werken met zingbare lettergrepen, relatieve notennamen: do-re-mi, zoals bijvoorbeeld Kodály dat ook deed.

In het Engels: The movable do-system.

Maar hoe pakken we dat aan in de pianoles? Hoe kun je dit opbouwen, welke methodes bestaan er en welke elementen kunnen we ook aan andere methodes toevoegen? We bespreken allereerst het belang ervan, het waarom, en dan het hoe: enkele opties van methoden.

Irene Postma (Vriezenveen, 26 juni 1962) groeide op in een gezin waar veel muziek werd gemaakt. Haar moeder was celliste en haar vader zat graag achter het harmonium, later achter de piano. Haar grootvader Arent Westera was directeur van de Volksmuziekschool in Amsterdam.

In haar jeugd in Vorden had zij pianoles tot 1981, vervolgens studeerde ze van 1981 tot 1984 aan de Christelijke Pedagogische Academie Felua te Ede met specialisatie muziek bij Luuk van der Vegt. In die periode verschenen enkele melodieën van haar hand (kinderliedjes en poëzie op muziek) in muziektijdschrift De Pyramide. Ze bleef af en toe componeren.

Na een omweg als docent, een studie Nederlands en werk als journalist – vooral in de schaatswereld – begon ze in het jaar 2000 weer met pianolessen bij Bart van Oort, terwijl ze vlak daarvoor ook was begonnen met zelf pianoles geven. Aansluitend studeerde ze aan de Schumann Akademie, en rondde daar in 2009 de theoretische vakken en in 2012 pianomethodiek af. Ze had toen al een drukke lespraktijk in Kesteren, en geeft naast klassiek piano ook piano-improvisatielessen. Irene is inmiddels gestopt met haar journalistieke arbeid als schaatsjournalist, maar ze blijft graag creatief bezig. Zo heeft ze poëzie gepubliceerd (vroeger in Woordwerk, tegenwoordig in uitgaven van Schrijverscontact, waar ze ook bestuurslid is) en componeert ze af en toe of geeft ze melodieën aan poëzie.

Lesgever: Irene Postma
Plaats: Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten H.A.P!, Toekomststraat 29, Harelbeke

Sessies: 13u00-15u30
Aantal deelnemers: 100